Gdy ktoś bliski naszemu sercu przyznaje, że ma cukrzyce, czy też zapadł na jakąkolwiek inną chorobę - weryfikujemy nieco swoje poglądy, a także (zwykle) sposób odżywiania się. U mnie tak właśnie się zaczęło...
Komunikat: cukrzyca drugiego stopnia.
Akcja: Pożyczyłam w bibliotece kilka poradników i książek kucharskich.
Reakcja: Wertowanie przepisów, porad...modyfikacje...własne wypieki.
Jedną z książek, które wpadły mi w ręce i gust, jest pozycja Wypieki dla diabetyków / B. Macho, T. Schlag, z której to publikacji pochodzi przepis.
Placek biszkoptowy z jabłkami
3 jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
tłuszcz i mąka do formy
1 łyżka cukru ze szczyptą cynamonu do oprószenia placka
10 porcji = 1 tortownica śr. 24 cm
Wartość kaloryczna:
w 100 g ciasta – 565 kJ/135 kcal
w porcji (69 g ) – 390kJ/93 kcal
moja wariacja - nieco bardziej kaloryczna ;)
Jako, że mam formy silikonowe – tłuszcz i mąka do formy
„odpada”.
Dla 1-2 osób spokojnie wystarcza 1/3 porcji, zatem mój
przepis wygląda tak:
1 obrane
jabłko - zetrzeć na tarce (duże oczka)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1
jajko
0,5 łyżki cukru
proszku
do pieczenia na czubku łyżeczki
ewent.
kilka kosteczek czekolady ;)
Piekarnik nagrzać do temp. 180 °C
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (ja dosypuję jeszcze
cynamon ;D).
W innej miseczce ubić na sztywną masę białko z cukrem. W końcowym
etapie dodać i ubić żółtko. Powoli wsypać „mączną mieszankę”; delikatnie
mieszając dokładam starte jabłko.
Teraz tylko 20 minut w piekarniku w temp. 180 °C
i gotowe :D
Przed podaniem można oprószyć ciasto cynamonem, cukrem pudrem…sama zaś preferuję czekoladę, choćby i gorzką ;)
i gotowe :D
Przed podaniem można oprószyć ciasto cynamonem, cukrem pudrem…sama zaś preferuję czekoladę, choćby i gorzką ;)
Smacznego!